Deși începutul de iarnă nu părea foarte promițător, iată că totuși frigul și zăpadă au venit din belșug în munții noștri, iar încă din mijlocul lui Decembrie 2020, fiecare weekend a marcat o altă ieșire pe foci, fie la Vânturiș, lângă Babele sau în Ciucaș.
Haideți cu noi în turele noastre ghidate de freeride (pentru cei mai experimentați) sau inițiere în schi de tură.
Apropo, dacă te interesează să te apuci de schi de tură, am scris un articol fain despre o zi de vis petrecută pe foci și toate motivele pentru care să te apuci, aici.
Însă, pentru că deja sunt la al treilea sezon cu focile, lipiciul de pe ele a început să cedeze, astfel că o reîmprospătare era necesară. Pieile aveau porțiuni extinse unde nu mai erau aderente pe schiu.
Mai jos vă descriu ce metodă am folosit eu pentru a schimba lipiciul de pe foci, folosind numai unelte pe care le aveam în casă, lipici cluat de la magazin de specialitate și câteva chestii mărunte cumpărate din Dedeman.
Vă recomand și articolul despre cele 11 lucruri pe care eu le verific înainte de începutul sezonului de schi de tură.
De ce unelte ai nevoie pentru a schimba lipiciul pe pieile de focă?
- unul sau două șpacluri, din acelea care se folosesc la vopsea
- un cutter
- un feon puternic
- scoci de hârtie, ca acela folosit la renovări
- un fier de călcat vechi (eu am unul pe care îl folosescla ceruit schiuri)
- foaie de copt, cât pentru 2 lungimi de schiu
- clești de fixat lemn, 23 de lei, de la Dedeman.
- lipici pentru foci, am luat marca Pomoca, de la Alpinexpert însă poți găsi și la Decathon
- răbdare
- o bucată de carton și iște șervețele de hârtie
- mănuși chirurgicale
Care sunt etapele de urmat pentru schimbarea adezivului de pe foci?
1. Îndepărtarea adezivului vechi
Așează-ți cartonul și șervețelele la îndemână, pentru a le folosi să ștergi adezivul vechi de pe șpaclu. Puneți mănușile chirurgicale.
Fixează focile de bancul de lucru, în cazul meu de masa din bucătărie. Dacă foca este mai mulgă ca masa, cum a fost cazul meu, fixează doar jumătate de focă și lucreză fiecare parte pe rând.
Cu feonul setat pe modul în care dă aer cald, încălzește meticulos porțiuni de 10 – 15 cm de foca, ca apoi imediat să răzuiești adezivul vechi. Mie mi-a luat cam 20-30 min per focă.
Dacă nu vrei să folosești feon + șpaclu, poți lua o spatulă specială de îndepărtat lipici, de aici. E ca un fel de letcon mai lat.
2. Aplicarea și uscarea noului adeziv
După ce ai luat tot lipiciul vechi de pe foci, lasă-le sa se răceasca 15 min. Odată reci, ele ar trebui să fie muuuult mai puțin lipicioase.
Acesta este momentul în care aplici noul lipici. Vei folosi cate jumătate de tub de adeziv pentru fiecare focă. Se aplică în zig-zag pe focă, iar apoi se întinde pe focă folosind al doilea șpaclu, care este curat.
După ce le uniformizezi bine, le lași peste noapte, întinse cu fața în sus, pentru ca lipiciul să se usuce.
A doua zi, de dimineață, aplici peste lipici foaia de copt, pe care o fixezi de marginea schiului cu scociul de hârtie.
3. Uniformizarea noului adeziv pe foci
Ia fierul de călcat, pune-l pe minim (ideal ar fi să ai un fier dedicat de ceruire, cum găsești aici).
După ce se încălzește, plimbă-l peste foaia de copt, în mod repetat, de-a-lungul focii. Nu trebuie sa exagerezi și să încălzești prea tare foca. Odată încălzit, lipiciul va intre mult mai bine în țesătura focii și astfel nu va cădea în timpul turei.
4. Îndepărtarea foliei de copt de pe foci
După ce treci cu fierul, lasă focile să se răcească, iar apoi poți îndepărta foaia de copt. Eu pun imediat plasa specială de foci, pentru a pune pune mâna pe foci când trag să îndepartez foaia de copt.
Nu știam la ce să mă aștept de la această reparație făcută acasă, însă am fost plăcut surprins de cât de bine au ținut focile, pentru ca imediat a doua zi am plecat pentru un weekend la Ciucaș, unde am făcut 2 zile prin -15c, mult pulvăr și 7+ ore pe stat pe schiuri pe zi. Nu am avut nicio problemă cu ele.
Iar pentru ca pieile să reziste mai mult pe tură, îți rcomand să le dai șu cu o ceară sau spray special, pentru a le proteja de umezeală.
Recomand această metodă pentru cei ce vor să își îngrijească echipamentul acasă.