La inceput de aprilie 2023 am decis sa incepem sezonul cald cu o mica iesire in Grecia, la Meteora, unde am petrecut 2 weekenduri plus o saptamana de remote work printre faimoasele stanci si manastiri din zona. Invitatia a venit de la un grup de prieteni, care si-au organizat o vacanta de catarat in zona. Si noua ne-a suras sa incercam sa abordam stancile de acolo, dar eu personal am fost convins sa merg dupa ce am gasit cateva filmulete cu potecile excelente de mtb pe care locul le ofera.

Drumul catre Meteora

Am plecat sambata dimineata, la prima ora, pentru a evita posibila aglomeratie de pe drum. Insa nu a fost vorba de trafic intens, mai ales ca este off-season pentru Grecia. Perioada pot spune ca este ideala, pentru ca ziua este destul de lunga in aprilie incat sa iti permita sa te plimbi atat dimineata, cat si seara. Temperaturile sunt perfecte pentru sporturi montane, iar vegetatia este foarte bogata in frunze proaspete si tot felul de flori.

Revenind la drum, dupa 11 ore de condus, cu cateva opriri in care ne-am intins picioarele si am plimbat-o pe Arva, am ajuns la destinatie, in Kalambaka. Fiind ora 6pm, prietenii s-au cazat si apoi ne-am plimbat prin oras, sa ne dezmortim picioarele, sa mancam ceva si sa facem cumparaturile de la supermarket.

Piata de legume din Kalambaka, vineri dimineata

Piata de legume din Kalambaka, vineri dimineata

Piata de legume din Kalambaka, vineri dimineata

Piata de legume din Kalambaka, vineri dimineata

Off-camping langa Meteora

Toata zona este din jurul stancilor este destul de libera, cu multe locuri unde poti sa campezi peste noapte, fara ca cineva sa te bata la cap. La fel am facut si noi, am ales un loc deasupra stancilor, aproape de drumul principal, unde am petrecut noaptea. Alaturi de noi au mai fost doar 2 alte masini, insa o saptamana mai tarziu, cand ma plimbam pe potecile din zona am observat ca s-a umplut de campere. Pe masura ce ne apropiam de Paste, parca apareau din ce in ce mai multe campere si rulote.

Camper van in Meteora

Locul unde am petrecut prima noapte, la camper, deasupra Meteorei

Rasaritul de la camper van, peste Meteora

Rasaritul de la camper van, peste Meteora

Camperv vans prin Meteora

Poate cel mai fain camper pe care l-am vazut la Meteora

Traseele de MTB din Meteora


Like & SUBSCRIBE la canalul de Youtube

Motivul principal pentru care am decis sa merg in zona au fost potecile de MTB. Prin Meteora noi am mai trecut de cateva ori, de fiecare data intorcandu-ne din Kefalonia si stand doar cateva ore sau 1 noapte. Stiam ca in zona sunt multiple trasee de MTB si trail run, ba chiar si cateva curse. Potecile sunt greu de gasit, pentru ca nu sunt documentate si se tot schimba de la an la an. In plimbarile mele prin oras m-am intalnit si cu omul care se ocupa de intretinerea lor, care mi-a povestit ca ele se tot schimba si de aceea informatii despre ele sunt putine.

Planul mi-a fost simplu, sa explorez cat de mult pot, zilnic, ca sa le gasesc. Iar pentru asta am imprumutat o bicicleta de la Tibanu, care se ocupa de Backcountry Romania. Iar cu aceasta ocazie ii multumesc din nou, fara electrica ar fi fost imposibil sa explorez atat de mult.

Potecile de MTB din Meteora

Privelistea de pe potecile dintre stancile din Meteora

Fiind o saptamana de remote work, am zis ca ma trezesc zilnic de dimineata, astfel incat la 7am sa fiu iesit pe usa si sa ma pot da 2h-2h juma pana sa incep munca. La fel si seara, incercam sa termin mai devreme si sa ies la tura/hike pe la 5pm, maxim 6pm, cat sa prind 2h de lumina. In fiecare sesiune imi ieseau cam 20-25km, cu vreo 1300m diferenta, cat sa incapa urcarea pe asfalt si apoi coborarea a 2-3 poteci per iesire.

Imparteala pe zile o aveti in playlistul de youtube de mai sus. Pe scurt, ce am gasit aici ma impresionat foarte mult. Desi locul este faimos pentru stanci, solul sau variaza foarte mult.

Potecile de langa Kastraki

Prin padurile de stejari am dat de lut si poteci super flowy sapate de localnici in full bench, gandite special pentru cursa de xc. Erau foarte fun atat la urcare cat si la coborare. Printre ele treceau potecile grele, de enduro, cu zone tehnice, abrupte, contrapante si rock gardens. Toate se terminau in zona inferioara unde dadeau inapoi in drumurile catre ferme si localitati.

Insa pe langa drumuri erau segmente de flow si viteza (se vede in finalul filmului din ziua 2), tot single track, care te duceau inapoi spre Kastraki. Poate cele mai tari “features” de aici erau “rock slabs”, portiuni lungi de poteca unde mergeai efectiv pe stratul de conglomerat super aderent, mereu cu privelistea unei manastiri sau a stancilor langa tine (cum a fost finalul potecii din ziua 3)

Potecile din varfurile dealurilor

Acestea erau in cu totul alt tip de vegetatie. Zona aici era arida, solul rosu si nisipos, asemanator cu ce avem noi pe potecile din Macin. Flora era formata din arbusti si plante intepatoare, care parca doreau sa invadeze single trackul. Potecile sunt legate intre ele de segmente de drum forestier. Nivelul de dificultate variaza, de la zone abrupte si drepte, fix pe coame, la zone de flow sapate in full bench pe curbele de nivel ale dealurilor.

Potecile de MTB printe stancile de la Meteora

Potecile de MTB printe stancile de la Meteora

Potecile din Kalambaka

Acestea au fost tehnice, mai ales pentru ca erau fix pe traseele de hiking sau alergare montana de langa oras. Aveau portiuni batatorite si rapide, dar erau mereu punctate de rock gardens foarte tehnice (se vede pe filmul din ultima zi). Iar potecile in sine te scoteau efectiv direct in localitate, fiind foarte aproape de acestea.

Potecile de MTB din Meteora, cu manastirile si muntele Barbati pe fundal

Potecile de MTB din Meteora, cu manastirile si muntele Barbati pe fundal

Hiking pe langa Meteora

Pentru cei de doresc sa alerge sau faka hiking in zona, tin sa va zic ca este unul dintre cele mai prietenoase astfel de locatii pentru aceste doua sporturi. Potecile incep efectiv din localitate, iar bucla pincipala formeaza un traseu de 10km cu 800m diferenta de nivel. Are multe variatii, fiind cate o poteca secundara ce trece aproape printre fiecare sector de stanci si aduna chiar si 35km.

Iar pentru cei ce doresc un antrenament mai lung, aveti mai multe optiuni de 25km si 35km, pe poteci de incep in oras si apoi va poarta printre stanci si padurile de pe dealurile invecinate. Si aici aveti multe optiuni si variatii, pe nemarcatele ce fac zig-zag peste tot prin zona. Ba chiar am gasit si cateva izvoare.

Oricum, eu va sfatuiesc sa mergeti pe traseul pietruit ce duce din Kalambaka pana la manastirea Sfanta Treime. Daca va porniti inainte de apus, poate aveti noroc sa prindeti acelasi fenomen pe care l-am prins si noi. A fost absolut out of this world.

Apusul printre stancile de la Kalambaka, Meteora

Apusul cu Arva printre stancile de la Kalambaka, Meteora

Poteca ce duce la manastirea Sfanta Treime, Kalambaka, Meteora

Poteca ce duce la manastirea Sfanta Treime, Kalambaka, Meteora

Locuri de vazut pe langa Meteora

Daca vreti totusi sa schimbati putin aerul, va putem recomanda cateva locuri inedite ce merita sa fie explorate.

Primul este satul “abandonat” Koromilia. Zic abandonat pentru ca asa poate parea daca mergeti in off season in timpul saptamanii. Insa odata ajunsi acolo veti observa ca are case noi, ingrijite, iar totul pare foarte bine pus la punct. Asta pentru ca este un sat locuit in special vara. Aflat la altitudine, ofera temperaturi mult mai placute decat jos la campie, astfel ca oamenii vin aici pentru liniste, racoare si privelistea senzationala asupra Meteorei. Insa, atentie, drumul pana acolo, desi asfaltat perfect, are o panta medie de 15%, constant pana sus. Va fi o provocare pentru orice masina si orice bicicleta non electrica.

Webcamul de deasupra satului Koromilia, deasupra Meteorei

Webcamul de deasupra satului Koromilia, deasupra Meteorei

Iar de acolo, puteti sa continuati  pe drumul forestier ce parcurge pe masivul Barbati (un fel de Piatra Craiului, o coama lunga, abrupta si stancoasa), coboara inapoi in campie si trece pe langa al doilea loc ce merita vizitat, Cascada Agia Paraskevi. Sa va informati inainte daca ea curge, pentru ca este o cascada sezoniera. Coborarea de pe munte pana acolo e superba, intai pe un drum forestier, unde noi am intalnit bursuci, vulpi, caprioare, ba chiar si o barza neagra. Iar apoi pe drumuri asfaltate mai multe goale, ce traverseaza campii de maci, rapita si sate grecesti traditionale.

 

Lanul de maci, rapita si salvie pe langa Meteora

Lanul de maci, rapita si salvie pe langa Meteora

Iar al 3lea obiectiv este cascada si podul de la Palaiokarya. Intreaga vale pe care curge raul are cateva poduri construite acum 500 de ani si care au devenit obiective turistice. In ciuda viiturii imense a afectat intreaga zona a Meteorei in octombrie 2023, afectand frumusetea locului, tot merita sa le vizitati.

Podul si cascada Palaiokarya

Podul si cascada Palaiokarya

 

Faimosul apus peste Meteora

Ultimul lucru pe care trebuie sa il faceti cand sunteti in Meteora, este sa va alocati o seara, sau mai multe, in care sa va bucurati de apusul superb peste zona. Locul principal de unde puteti admira spectacolul natural este chiar pe marginea drumului asfaltat ce duce catre manastiri.

Insa nu e de ratat nici imensa stanca ce troneaza peste satul Kastraki. Noi am avut norocul ca in prima seara sa avem parte de o mica sesiune de ploaie, iar apoi atmosfera incarcata de particule de apa si norii josi au creat o imagine cum rar am mai vazut.

Apusul peste stancile de la Kastraki, Meteora

Apusul peste stancile de la Kastraki, Meteora

Apusul peste stancile de la Kastraki, Meteora

Apusul peste stancile de la Kastraki, Meteora

Apusul peste stancile de la Kastraki, Meteora

Apusul peste stancile de la Kastraki, Meteora

Apusul vazut de la Kastraki, Meteora

Apusul vazut de la Kastraki, Meteora

Apusul vazut de la Kastraki, Meteora

Apusul vazut de la Kastraki, Meteora

Apusul vazut de la Kastraki, Meteora

Apusul vazut de la Kastraki, Meteora

Catarat la Meteora

Pentru sportivi, zona este faimoasa mai ales pentru calitatea si numarul traseelor de catarat. Conglomeratul din care sunt facute stancile asigura o tractiune excelenta, iar traseele am inteles ca sunt variate ca dificultate. Un lucru este renumit aici, anume ca asigurarile sunt destul de rare, ceea ce inseamna ca trebuie sa ai un anumit nivel de experienta pentru a le monta cap.

Din fericire pentru noi, care nu suntem tocmai experimentati, i-am avut pe prietenii nostri care ne-au dus la niste feleze cu trasee de gradul 5 si ne-au oferit o seara de catarat si pentru nivelul nostru, cat timp ei stateau la umbraa stancilor cu o bere rece si discutau cu turistii de traversau potecile din zona.

Iar intr-una din zile i-am urmarit pe Andrei si Stefan cum au escaladat faimosul ac din Meteora, o stanca dreapta ce iese fix in mijlocul unei sei dintre 2 stanci. Pozele din drona sunt spectaculoase.

Catarat la Kastraki, Meteora, pe trasee relativ usoare

Catarat la Kastraki, Meteora, pe trasee relativ usoare

Catarat la Kastraki, Meteora, pe trasee relativ usoare

Un moment de respiro, pe stanca

Catarat la Kastraki, Meteora, pe trasee relativ usoare

Just look up

Catarat la Kastraki, Meteora, pe trasee relativ usoare

Baietii, dupac e s-au catarat pe acul respectiv

Catarat la Kastraki, Meteora, pe trasee relativ usoare

Privelistea asupra Kastraki, de pe varful acului

In concluzie, daca sunteti plurisportivi, va place mtb, catarat, alergare, explorarea, fotografia, mancare excelenta si vinul manastiresc, atunci e clar ca trebuie sa va faceti timp sa petreceti cateva saptamani, primavara, in Meteora.