Primul weekend din 2022 a marcat și prima aventură dar și primul loc nou descoperit în noul an. De mult voiam să ajung la cabana Suru. Am auzit numai lucruri super faine despre gazdele, mâncarea, cabana și munții din zonă. La final de 2021 mi-am sărbătorit ziua de naștere la Bâlea, alături de grupul de schi de tură de la cursul lui Adrian Vălean (video aici). Iar când Adi mi-a zis că va ține școala de schi alpinism la început de ianuarie la cabana Suru, nu am ezitat și m-am înscris imediat.
Fiind o perioadă foarte aglomerată la birou, am putut pleca spre zona Sebeșului de Sus joi seara destul de târziu. Am ajuns acolo pe la 11pm, am parcat în zona campingului de la troiță, mi-am făcut patul în mașina, iar după o bere afară, privind stelele, am dormit dus ăână dimineață.
Ziua 1
Prima zi a cursului a început cu un răsărit frumos peste creasta Făgărașilor, pe care l-am admirat ct am făcut o cafea la primus. După ce am strâns salteaua și sacul de dormit din mașină, am mers spre locul de întâlnire din sat. Acolo ne aștepta toata trupa, iar cu 2 mașini cu 4×4 și garda la sol mai mare, am mers pe drumul forestier adânc în munte, până la intrarea pe “poteca sportivilor” (o urcare abruătă, dar mult mai scurtă către cabană).
Adrian ne tot povestea pe drum cum este o iarnă foarte atipică. Pe tot drumul pornind de la Sebeșul de Sus, în alți ani, zăpada era de regulă prea mare pentru a înainta cu mașina, iar drumul către cabană se făcea integral pe foci. Anul acesta a trebuit să mergem la clăpari, cu schiurile pe rucsac, zăpada fiind prezentă doar mai sus de cabană.
Urcarea pe clăpari spre Suru
Piatra Fericirii
Starea zăpezii la cabana Suru
După ce am ajuns la cabană, ne-am ales camerele și am mai ușurat rucsacele, am plecat spre zona de curs, zona de la Muchia Moașei, unde am făcut acomodarea cu muntele și cu echipamentul. Seara am petrecut-o la cabană cu un curs teoretic despre avalanșe, dar și cu o prezentare a zonei unde urma să ne “dăm”. Cina a venit apoi, cu cel mai gustos gulaș pe care l-am încercat în mult timp, ca apoi cabanierul, nea Ion, alături de unul dintre băieții din curs, să ne încânte cu talentul lor la chitară. Ce mod fain de a începe o tabără de schi.
Ah, da, și să nu uit, cabanierii ne-au răsfățat cu un tort din partea casei. YUM!
Pisicile de la Suru
Cursul teoretic din prima seara
Concertul ad hoc din prima seară
Ziua 2
Ziua 2 a început în forță, cu un mic dejun cnsistent, cabană style, ca apoi să ne echipăm direct cu hamurile pe noi, schiurile pe rucsaci și să urcăm pe traseul zilei precedente. În zona de urcare, la intrarea în golul alpin, zăpada era deja o tablă înghețată, efect al ploii căzute de revelion + vântul rece ce nu a contenit de la începutul iernii. A fost locul ideal să exersăm deplasarea cu colțari și căderea în piolet.
Chiar dacă vântul sufla cu aproape 100kph pe creastă, vremea era relativ senină, iar peisajele erau răsplată suficientă pentru a îndura frigul. Sus, vârful Suru răzbea printre nori, jos, norii dansau peste dealurile Ardealului.
Varful Susu printre nori
Adrian Valean, în habitatul sau natural. 🙂 Master!
Una dintre tranzitii
Eu, cu Vf Suru pe fundal
Urcarea dinspre cabana Suru spre creasta Moașei
Atingerea vârfului, chiar dacă fusese un obiectiv al școlii, nu putea fi o opțiune validă, Așa că am lăsat schiurile adunate lângă un brad și am coborât într-o vale pentru a exersa deplasarea pe teren tehnic. Căldarea Surului, care cu o zi înainte parea primitoare, acum era plină de plăci de vânt instabile. Coborârea de la monumentul de pe muchia Moașei a fost pe schiuri, încet și calculat, dată fiind “sticla” care acoperea muntele.
Apusul l-am prins în poienile de deasupra cabanei, unde am încropit condiții de căutare cu trancieverele în zăpadă.
Apusul din ziua 2
Norii peste Ardeal
La întoarcerea la cabană, atmosfera era deja încinsă. Mai sosise un grup de montaniarzi, mirosul de gulaș și mămăligă la ceaun ne-au forțat să ne dezechipăm rapid și să coborâm în sala de mese. Era și ziua unuia dintre participanții la curs, astfel că am primit iar bunătățuri, de data aceasta cremșnit, stropit cu rom și diverse licori de cabană :).
Ziua 3
Ultima zi a cursului a început devreme, pentru a avea timp să și revenim la cabană, să mâncăm de prânz și apoi să coborâm pe clăpari spre mașini. Norii se adunasură peste munte și ningea consistent. Peste noapte, pe micul culoar de deasupra cabanei se depusese un strat cam de 10cm de zăpadă, destul cât să ne mai ungă suflete de schiori.
A fost ziua cea mai tehnică dintre toate, cu exerciții de deplasare în echipă, legați în coardă, cu traversări mai expuse pe colțari și mici porțiune de escaladă la colțar și piolet. De mult voiam să fac aceste exerciții, iar cel mai mult mi-a plăcut că am îvățat să lucrăm în echipă, să ne urmărim unul pe celălalt și să fim atenți la micile detalii care contează.
Deplasarea legați în coardă
My setup – Schiuri K2 Wayback 106 si rucsac Thule Upslope 35L
Pasajele mai tehnice de deplasare cu colțari
Mici secțiuni de escaladă la colțari și piolet
Coborârea legați în coardă
După coborârea pe puținul pulvăr adunat, o ciorbă rapidă la cabană, a urmat coborârea ăe poteca marcată înapoi la mașini. Deși triști că nu am putut pleca pe schiuri, poteca aceea ne-a ofețit peisaje frumoase din aâdncul pădurilor de Făgăraș, cu numeroase traversări de râuri și ocoliri de cascade în trepte. La mașini am ajuns după 2 ore, la lumina frontalelor, obosiți dar veseli, zâmbăreți și recunoscători pentru cele 3 zile minunate petrecute pe munte.
Like & SUBSCRIBE la canalul de Youtube Daca va place ce va prezint aici si vreti sa ne dam impreuna, va astept la turele de initiere, iar daca sunteti deja versati in backcountry, hai la Read more…
Pe final de martie 2023 am prins o fereastra senzationala de vreme, de care am profitat la maxim, organizand un weekend de ski pe sudul Fagarasului. Una dintre zile a fost dedicata unei ture pe Read more…
Like & SUBSCRIBE la canalul de Youtube Daca vreti sa ne dam impreuna, va astept la turele de initiere, iar daca sunteti deja versati in backcountry, hai la turele de freeride. La final de martie Read more…