Ultimul weekend din iunie a fost unul ploios, foarte ploios. A turnat cu galeata, parca in ciuda, numai sambata si duminica in aproape toata tara. Astfel, am fost nevoiti sa ramanem in oras, in Bucurestiul nostru cel de toate zilele. E greu atunci cand nu poti face miscare, cel putin asa cum iti doresti. Duminica, insa, am avut noroc de cateva ore de soare si am iesit la o tura de sosea, pana la Gradistea si inapoi. 100 de km de respiro, inainte de inca o saptamana la birou.

Sambata, in schimb, am stat acasa, iar printre treburile casnice, de mult neglijate din cauza numeroaselor iesiri, mi-am facut timp sa mai prind din urma canalul de youtube de la TED. Dintre filmuletele de acolo, 2 mi-au ramas in minte ca fiind foarte interesante si inspirationale, astfel ca m-am decis sa le impart cu voi. Cum weekendul ce urmeaza tot ploios se anunta, macar aveti din partea mea 30 de minute de “pierdut”, ascultand ce au de spus oamenii de mai jos.

Are athletes really getting faster, better, stronger?

by David Epstein

Primul film este, de departe, unul dintre cele mai interesante TED talks pe care l-am auzit, in a while. Si chiar daca e mai vechi, tot ramane in topul preferatelor. Te face sa iti pui intrebarea: oare cum a putut omenirea sa evolueze atat de mult in sport, in doar 100 de ani? E uimitor sa vezi cate a realizat genetica umana si selectia dictata de fiecare disciplina, dar devine evident cat de mult ne-a ajutat tehnologia in a deveni mai buni. Filmul se termina povestind despre Kilian Journet, care a urcat si coborat pe Matterhorn in doar 3 ore (WTF!!!!!), dar incepe cu o comparatie intre Jesse Owens si Usain Bolt si cum, daca ar fi concurat in aceeasi era, pe aceeasi pista, cu acelasi echipament, ar fi fost la doar 1 pas lungime unul de celelalt. Rezultatul acesta e: corpul uman atat a evoluat, intr-un secol, un pas la 100m. Luati 15 minute pauza si ascultati. Fabulos!

 

What I learned when I conquered the world’s toughest triathlon

by Minda Dentler

Al doilea film este despre o doamna, Minda Dentler, cu o poveste de viata incredibila. O poveste despre putere, perseverenta si o dorinta neclintita de a merge inainte, de a progresa si de a invinge, in ciuda oricaror probleme sau limitari. Este o inspiratie, pentru mine cel putin, ca triatlonist, sa o aud cum a reusit sa cucereasca temutul (dar si mult ravnitul) Kona IronMan World Championship, in ciuda unei paralizii teribile cauzata de Polio, boala care a marcat tarile din lumea a treia in secolul XX.
Minda a devenit, in povestea ce ne-o impartaseste mai jos, prima femeie cu dizabilitati care a terminat Kona IronMan World Championship.

Enjoy!

Nu uitati, fiind la inceputuri, cu un Like & Share ne ajutati enorm!
Multumim!
#BikePoint