Un rucsac peste toate celelalte
Este un an complet diferit față de ce ne așteptăm cu toții . Și probabil că va continuă să fie unul în care ne vom regândi destul de multe obiceiuri, printre care și cele legate de practicarea sportului. Pentru că 2020 va fi sărac în concursuri, aspect pe care mulți îl consideră destul de trist, totuși ne va oferi multe ocazii să mergem în acele ture planificate de mult timp și tot amânate , sau să descoperim zone noi din România sau țările învecinate .
Tocmai din acest motiv, am decis, chiar de pe timpul izolării la domiciliu, să fac câteva mici investiții în echipament ce îmi va permite să explorez destinații off-the-grid, dar în același timp să îmi dea posibilitatea de a cară , ușor, compact și eficient, tot echipamentul de care am nevoie.
Anul 2020 va fi , pentru mine , anul în care voi face, în sfârșit , ture de bikepacking. Iar pentru cele de MTB am ales să mă acompanieze un rucsac Cube OX 25+.
Detalii tehnice
Cumpărat de la BikeXpert, acesta este un rucsac, precum spune și numele, de 25 litri, cu câteva extra funcționalități . Despre ce este vorba ? Păi , rucsacul beneficiază de:
- este compatibil cu sistemul de hidratare tip camelback
- are un buzunar cu fermoare, mai ascuns în compartimentul principal, numai bun pentru obiectele de valoare sau pentru bani
- dispune de un compartiment pentru scule în clapa frontală
- are 4 curele de compresie, pentru zilele în care nu îl încarci la maxim , sau doar vrei că echipamentul să stea bine înăuntru
- are și o plasa pentru transportat cască , plasa ce se pliază într -un buzunar atunci când nu este folosită . De asemenea, plasa are un buzunar aerisit, cu fermoare, numai bun pentru pus la uscat hainele ude
- dispune de curele de protecție
- are 1 buzunar lateral pentru smartphone / hartă traseu, cu acces foarte ușor și intuitiv
- compartiment cu căptușeală din lână, în care eu îmi puneam buff- uri sau încălzitoare de mâini
- husa de ploaie este prinsă de rucsac și se depozitează convenabil într -un buzunar din fundul rucsacului
- în interior este tipărit chiar și un plan cu pași de urmat în caz de urgență
- rucsacul este împărțit în 2 zone, cu un compartiment de jos separat, ideal pentru îmbrăcăminte murdară sau încălțăminte
- are și un compartiment pentru unelte umede
- stă perfect mulat pe spate datorită sistemului Backsystem Natural Fit
- de asemenea, eu am prins obiectele mai voluminoase sub el, cu chingile incluse în buzunarul husei de ploaie
- barelete de la brâu sunt late, oferind susținere bună a greutății , iar ambele dispun de câte un mic buzunar, ideal pentru depozitat mâncare sau geluri
- bareta de la piept vine echipată , că la multe alte modele, cu o cataramă cu fluier de urgență inclus
Greutatea: 1380 g – nu este un rucsac de alergare, de aici se explică și greutatea mai mare . El este gândit să reziste șocurilor unei ture pe mtb și trebuie să poată căra tot ce este necesar pentru o tură de 1-2 zile pe munte.
Prețul este de 559lei, ceea ce îl plasează cam fix la media rucsacelor tehnice pe care le găsiți în majoritatea magazinelor de sporturi montane.
Acum, partea practică – testul pe teren
Rucsacul îl am de aproximativ o luna , timp în care l-am folosit pentru cam toate tipurile de ture pe munte, plus o ieșire cu caiacul în Delta Dunării .
Tură de 1 zi – 100km pe Creastă Baiului și Piatra Mare
Această a fost o tură pe vreme capricioasă , ce ne-a dus pe toată creastă Baiului, coborât pe drumul de Susai și apoi urcat cu bicla în spate pe triunghiul galben de pe abruptul masivului Piatră Mare , ca la final să coboram pe Drumul Familiar și să ne întoarcem la mașini pe DN1. Era prima oară când scoteam și nouă bicla la test , astfel că a trebuit să îmi car tot ce aveam nevoie pentru reparații / ajustări on-the-go. Rucsacul a fost destul de plin, însă comod și a stat foarte bine pe spate la coborarile în viteză prin pădure .
Am reușit să îndes în el: cartușe de CO2, pompă mică de mâna , pompă de furcă , multitool, șnururi de reparat până , geacă de ploaie de alpinism ( se anunțau ploi serioase), o pufoaica , 1 tricou merino de schimb, buf, incalzitoare de mâini , vestă , 1 frontală , telefon, batoane și geluri.
Sentimentul este foarte plăcut , atunci când pui multe scule în spate dar nu le simți că se mișcă și nici nu le auzi cum se lovesc unele de altele. Compartimentele dedicate sunt foarte ok. La întoarcerea pe DN1 ne-a prins, într -un final, și ploaia, iar husa de acoperire a fost deosebit de utilă , pentru că are și elemente reflectorizante și a ajutat mult în trafic.
Tura de hiking – alpinism în Bucegi
Această a fost o tură ușor tehnică , pe Seacă dintre Clăi , Brana lui Răducu și Jepii Mici. Urcarea a avut câteva săritori de 1-2-3 spituri . Astfel, am luat cu mine casca de alpinism, ce a încăput foarte bine în acea plasa dedicată pentru căști . Cordelină de 30m am băgat -o în buzunarul mare din rucsac; carabele, bucle, anoul și reverso le-am băgat în buzunarul separat de jos. În rucsac au mai încăput o bluza cu mânecă lungă , geacă de ploaie, o pufoaica mică , frontală , telefonul, mâncare și bidonul de apă , pus în buzunarul lateral dedicat.
Un singur inconvenient are rucsacul, dacă îl folosiți la astfel de ture, respectiv că nu are prinderi dedicate de bețe (este, ce-i drept, un rucsac de bike). Dar am rezolvat rapid problema cu câteva elastice puse pe buclele cu care e dotat. Din nou, sistemul BackSystem Natural Fit a fost minunat, pentru că rucsacul stă perfect mulat pe spate chiar și când ești în coarda și escaladezi săritori .
Escaladă la carierele din Măcin
Am avut și câteva zile de hiking și escalada în Măcin , unde rucsacul Cube iar a fost deosebit de util. La fel că în Bucegi, am pus bine tot echipamentul de asigurare în buzunarul de jos, coarda (de dată aceasta una de 60m) în buzunarul principal, cască în husă de protecție , câteva batoane, un bidon de apă și o folie mică de ploaie. S-a simțit greutatea corzii, însă totul a fost fest și baretele late de pe sold au ajutat la susținerea greutății .
Ture cu caiacul in Delta Dunării, zona Somova
Ultima aventură la care m-a ajutat rucsacul a fost ieșitul cu un canoe prin bălțile din jurul Somovei. Nu pot spune că a fost un aspect anume care m-a impresionat sau care a ieșit în evidență în această situație , altul decât că are capacitate bună de stocare. Însă am stat puțin mai liniștit știind că are buzunare etanșe în care am putut pune cheile de la mașină și telefonul, în caz de răsturnare , dar și acea husa de ploaie, foarte utilă pentru că aveam unde să ascundem aparatul foto in caz că începea să picure.
Concluzie
Per total, este un rucsac foarte rezistent, la un preț destul de bun pentru ce oferă . Și la 25+ litri, cu multiple prinderi și buzunare ascunse, poate fi folosit ușor la ture de 1-2-3 zile, cu cortul, cu bicla , pe munte, sau chiar și la ieșiri urbane în orașele pe care le vizitați.
Recmand cu încredere