Like & SUBSCRIBE la canalul de Youtube

În a doua zi de Crăciun 2021, eu, Petre și Toma am decis să ardem pe munte caloriile adunate cu o zi înainte. Însă cum vremea nu parea prietenoasă în mai multe locuri, ne-am încercat norocul mai sus de cabana Cuca, în zona șeii Grădișteanu (la jumătatea urcării pe piciorul Păpușei).

Dupa o trezire la 4am, 200km de condus prin ploaie torențială și echiparea pe ploaie/lapoviță, am început să urcăm prin pădure. La cabană ploua, însă pe măsura ce câștigam altitudine, ploaia s-a transformat în lapoviță și apoi ninsoare. La ieșirea din pădure am scos schiurile de pe rucsaci și ne-am pus focile. Deja ningea consistent, iar zăpada era depusă în strat gros în golul alpin.

Schi de tură de Crăciun, în Iezer - Păpușa (2)

Urcarea prin padure de la cabana Cuca

Vântul nu bătea, însă ceața ne-a forțat să ne oprim sub șaua Grădișteanu. Testele de avalanșă nu arătau foarte promițătoare, mai ales că zăpada era udă, grea și adunată de vânt pe alocuri. Primul test a fost chiar sub șaua Grădisteanu, altitudine 1900m, orientare sud și sud-vest. Încă era foarte prezent statul acela de zăpadă măzăriche, zero coeziune. Însă deasupra avea 1m de zăpadă adunată de vânt, placa tare, grea. Am taiat greșit la spate placa, de aceea a căzut la a doua bătaie din umar, ca altfel sunt sigur ca s-ar fi dus la 2-3 batai din cot. Deci ne-am ales liniile cu grijă.

Schi de tură de Crăciun, în Iezer - Păpușa (14)

Urcarea pana la crucea de sub Saua Gradisteanu

Schi de tură de Crăciun, în Iezer - Păpușa (11)

Aproape de saua Gradisteanu deja devenea whiteout

Schi de tură de Crăciun, în Iezer - Păpușa (3)

Tranzitia de la baza “partiei”

După ce eu am pierdut un schiu, plecat la vale după o căzătură și recuperat de Petre din văgăuna, am facut un prânz câmpenesc, pomana porcului a schiorilor, ca să ne încărcăm cu energie pentru ultimele urcări ale zilei, mai ales că părea să se însenineze.

Ultimele 2 coborâri au fost pe vizibilitate bună și o zăpadă care începuse să se răcească. În fața noastră se vedea piciorul Bătrânei, dar și valea acoperită de ceața gălbuie, luminată de soarele târziu al zilei. Am coborăt de pe munte la frontală, prin pădure cu schiurile în spate, fericiți după o zi reușită pe foci, o zi ce de dimineața respectivă nu parea deloc promițătoare.

Crăciun Fericit și La Mulți Ani!

 

Haideți cu noi în turele noastre ghidate de freeride (pentru cei mai experimentați) sau inițiere în schi de tură.

Schi de tură de Crăciun, în Iezer - Păpușa (12)

Kitul meu de schi de tura

Schi de tură de Crăciun, în Iezer - Păpușa (10)

Energie pentru ultimele 2 urcari

Schi de tură de Crăciun, în Iezer - Păpușa (8)

Valea cabanei Cuca, aproape de inserat

Schi de tură de Crăciun, în Iezer - Păpușa (9)

Toma pe ultima urcare a zilei

Schi de tură de Crăciun, în Iezer - Păpușa (6)

Detaliile turei

Schi de tură de Crăciun, în Iezer - Păpușa (7)

S-a mancat, dar s-a si “dat” 🙂

Schi de tură de Crăciun, în Iezer - Păpușa (5)

Petre si Toma in ultima urcare a zilei