Festival de Mountain Bike

CAND?

24 iunie EMTB Race

25 iunie Enduro Race

 

UNDE?

La final de iunie va pregatim un festival de mountain bike, sus pe munte in inima Ciucasului, in plin de sezon de flori montane.

Vom avea 2 zile de petrecut la altitudine, campat sub stele, ascultat muzica buna, dar si dat pe potecile noi pe care le-am construit.

Iar intre ele, precum am spus mai sus, va pregatim un loc de campare pe pajistea de la Muntele Rosu, unde sa va bucurati de mancare faina si o seara la foc de tabara.

 

Ziua 1: Cursa de EMTB

Prima zi o dedicam iubitorilor de EMTB, carora le oferim unul dintre cele mai grele trasee din Romania la aceasta disciplina (cel putin asa credem noi). Va fi ocazia sa sparga stereotipul si sa arate ca EMTB inseamna “hard riding”.


Ziua 2: Concurs de Enduro MTB

A doua zi va fi concursul de enduro, la care va pregatim 4 probe speciale, fiecare cu alt specific, gandite sa scoata ce-i mai bun din fiecare rider.

 

Kitul de concurs

Pentru participantii ce vor lua parte la orice dintre cursele festivalului Red Mountain Enduro, kitul de concurs va contine:

 • o pereche de sosete tehnice Ciucas X3
 • o bandana Ciucas X3
 • produse oferite de catre Gold Nutrition
 • un voucher de reducere pentru ture de ebike oferite de Backcountry Romania
 • numarul de concurs, cu CIP, ce se va prinde de ghidonul bicicletei

Contributia de participare este de 150lei


Inscrieri

 

Traseu EMTB

Lucram sa construim un nou trail park, ce se va folosi toate elementele naturale pe care terenul de la Muntele Rosu ni-l ofera. Concurs de EMTB va uni toate cele 4 probe speciale din cadrul cursei de enduro. Am studiat atent ce ne-a oferit muntele si am legat probele speciale cu ajutorul unor poteci turistice deja existente, dar si cu poteci proaspat construite de noi.

Rezultatul va fi un concurs tehnic, ce va solicita riderii atat la coborare, dar si pe segmentele de urcare.

La 1 aprilie 2023 inca lucram la finisarea traseului. Forma sa preliminara arata astfel (la data de 1 aprilie):

Vom anunta orice modificare, pe masura ce o finalizam.


Probe Speciale Enduro

Concursul de enduro va consta in parcurgerea a 4 probe speciale si a transferurilor dintre ele. Veti avea aproape integral transfer ciclabil, ce poate fi realizat la pedala. Insa, pentru ca vorbim despre un sport unde potecile faine sunt la mare cautare, va trebui sa munciti, adica sa faceti un scurt push bike, pentru a ajunge la startul uneia dintre probe, respectiv cea care incepe de la punctul seismic de deasupra poienii Muntele Rosu. Aproape toate potecila mentionate mai jos sunt ciclabile, cu mentiunile pe care le-am lasat mai jos.

PS 1: Work in progress

PS 2: Casuta din Povesti

Poteca este ciclabila, de la Stana lui Cojocaru (refugiu salvamont), pana jos la intalnirea cu traseul turistic punct rosu pe langa Paraul Rosu. De aici, puteti reveni la Muntele rosu pe traseul turistic (inca nu am curatat trecerea peste rau, dar este vorba de un parau mic, nimic dificil), poe aceeasi urcare cu care se va termina concursul de EMTB, sau puteti continua pe forestierul ce incepe la capatul potecii, care va scoate pe Valea Berii, iar de acoo puteti sa urcati pe forestierul ce pleaca de langa cantonul forestier.


PS 3: Jungle Boogie

Poteca este complet finalizata, ciclabila, cu un transfer curatat si marcat, de la raul unde se termina pana la prima serpentina de la DC22 ce urca spre Muntele Rosu. Go ride it and have fun!


PS 4: Loosey Goosey

Si aceasta poteca este ciclabila, in proportie de 90%. Inca nu am reusit sa curatam in totalitate ultimii 50m, dar este vorba doar despre cateva crengute mici. Urcarea se face de la intersectia DC22 cu vechiul forestier ce pleaca spre Valea Berii. Atentie, momentan nu am facut potea de transfer, asa ca trebuie sa urcati pe poteca de coborare, deci be careful! Nici jos nu am curatat transferul, insa ea va lasa la 5m de DN1A, de acolo intrati repede pe Valea Berii pe langa fabrica de apa Keia si apoi urctai pe acelasi forestier de langa cantonul de exploatare silvica.


 

Sponsori

 


Parteneri

 


Regulament

ÎNREGISTRAREA
Pentru a vă înregistra, completați formularul online pus la dispoziție, după care efectuați plata taxei de înscriere în contul specificat. Înregistrarea va fi validată după confirmarea plății. Plata se efectuează cel mult în termen de 48 de ore de la completarea formularului.
Este obligatorie completarea și semnarea Declarației pe proprie răspundere, respectiv a Acordului de participare pentru minori. Pachetul de participare se va preda în zilele de 23-24 iunie 2023, conform programului afișat, după ce concurenții vor înmâna Declarația pe proprie răspundere, respectiv Acordul de participare pentru minori completată și semnată.

STARTUL

Cursa de EMTB
Startul se va da defalcat, fiecare rider plecand la un interval de 1 minut fata de riderul precedent. Timpii de plecare vor fi afisati in saptamana premergatoare concursului. Orice rider care nu se va prezenta la start la slotul alocat, va lua startul la finalul tuturor sloturilor de start. Odata intrati pe traseu, concurentii isi pot depasi oamenii din fata. Daca sunt prinsi din urma de cei porniti dupa ei, au obligatia ca la prima oportunitate sa le faca loc acestora pentru a ii depasi.

Cursa de Enduro
Startul general al cursei, de la race office, se realizează în grupuri de 3 – 5 concurenți, la un interval de timp stabilit de organizatori. Fiecare concurent primește un orar personalizat pe care trebuie să-l respecte pentru a putea lua startul în probele speciale. Ordinea de start în probele speciale va fi stabilită în saptamana premergatoare concursului si se va comunica concurentilor.
Startul în probele speciale este individual și va fi luat la intervale cuprinse între 30 și 60 de secunde, în funcție de numărul de concurenți înscriși. Ordinea startului în grupul de 3 – 5 concurenți NU poate fi schimbată. Concurenții trebuie să fie pregătiți să ia startul la momentul indicat în orarul pe care îl vor primi de la organizatori sau la momentul indicat de comisarii de traseu.
Organizatorii au obligația de a înmâna concurenților orarul personalizat al cursei.
Concurenților le revine responsabilitatea de a verifica prezența unor posibile erori în ceea ce privește momentul startului și orarul primit.
Concurenții au obligația de a avea pe tot parcursul concursului numărul de concurs poziționat în partea din față a bicicletei, vizibil, fixat pe ghidon.

TRANSFERURILE / SECȚIUNILE DE LEGĂTURĂ
Transferurile dintre probele speciale nu sunt cronometrate. Cu toate astea, există o limită de timp în intervalul căreia concurentul trebuie să completeze transferul. Limita de timp va fi comunicata in saptamana premergatoare concursului. Concurenții care se prezintă cu o întârziere prea mare pentru a lua startul în probele speciale vor fi automat penalizați sau descalificați, conform regulamentului.
Dacă un concurent realizează un transfer (necronometrat) al unei etape speciale înaintea timpului impus, acesta va trebui să aștepte în spatele liniei de start până la momentul indicat în orarul său. Pe de altă parte, concurenții care ajung cu întârziere vor lua startul cu prioritate în etapele speciale, cu aprobarea comisarului. Aceștia vor avea penalizare în funcție de întârzierea înregistrată.
Nerespectarea traseului chiar și în proba de transfer, parcurgerea acestuia altfel decât cel stabilit de organizator atrage descalificarea.
Timpul de parcurgere a zonelor de transfer este propus de către organizatorul etapei și agreat de arbitrul desemnat pentru etapa respectivă. Aceste se poate modifica la sugestia arbitrului.

CRONOMETRAREA
Cronometrarea probelor speciale se face printr-un sistem electronic. Sistemul folosește cipuri. Pentru înregistrarea timpilor, concurenții trebuie treaca la start și la finish peste benzile de cronometrare.
La fiecare start/sosire de probă specială există un oficial care are obligația de a da startul, de a opri după caz și de a observa și ajuta în caz de nevoie. Persoanele din punctele de start/sosire nu au obligația să ajute cu apă/alimente concurenții. Punctele de start și sosire sunt evidențiate prin plăcuțe special inscripționate.

RECUNOAȘTERE TRASEU
Este permisă realizarea de ture de recunoaștere a traseului, recomandam ziua de vineri 23 iunie 2023 si sambata, 24 iunie 2023 incheierea concursului de EMTB.
Nu sunt permise recunoașteri de traseu sau antrenamente în timpul cursei. Efectuarea de recunoașteri de traseu sau antrenamente în timpul cursei atrage descalificarea.

REGULI SPECIFICE
Pe traseele pentru probele speciale traficul rutier nu există.
În timpul probelor speciale concurenții trebuie să dea dovadă de fair play și să permită competitorilor mai rapizi să îi depășească.
Fiecare participant trebuie să poată să fie independent în timpul cursei (hrană, apă), inclusiv în ceea ce privește repararea și/sau înlocuirea anumitor piese din bicicletă (de exemplu remedierea unei pene). Reparațiile de amploare se fac în afara traseelor de concurs.
Devierea de la traseu pe scurtături nu este permisă și în acest sens se vor realiza controale.

BICICLETA ȘI ECHIPAMENTUL
Bicicleta trebuie să fie în perfectă stare de funcționare. Participanții care nu îndeplinesc această condiție vor fi excluși din competiție.
Este obligatorie purtarea căștii și a genunchierelor pe toată durata concursului. Concurenții care nu poartă cască pentru parcurgerea probelor speciale vor fi descalificați. Sunt permise 2 tipuri de căști: full-face și open-face MTB (ciclism sau moto).
Este recomandat ca fiecare concurent să abordeze cursa în funcție de propriile abilități tehnice și pregătire fizică.
Este recomandat ca fiecare concurent să aibă asupra sa un telefon mobil pentru a contacta sau a putea fi contactat de către organizatori în caz de nevoie. În timpul sesiunii de informare, organizatorii vor comunica numărul de telefon la care pot fi contactați în caz de urgență.
Numărul de telefon pentru situații de urgență va fi de asemenea imprimat pe orarul care va fi înmânat fiecărui concurent. Se folosește și numărul unic pentru situații de urgență 112.
Organizatorii recomandă purtarea de cască full-face, ochelari, cotiere, mănuși și rucsac / borsetă care să conțină pelerină de ploaie, kit de pană, trusă scule, harta traseelor, apă și hrană.
Este permisa folosirea bicicletelor cu asistare electrică în timpul concursului de enduro, in acest sens existand o categorie speciala.
In cadrul cursei de EMTB, concurentii vor avea voie sa foloseasca o singura baterie. In acest sens, la startul concursului, bicicletele vor fi verificate si un sigiliu va fi pus pe cadru si baterie. De asemenea, nu sunt permise biciclete electrice cu limitarea de viteza scoasa.

TRASEUL
Traseul care trebuie parcurs în cadrul concursului Red Mountain Enduro cuprinde zone care să pună în evidență aspectele tehnice ale mountain biking-ului, putând fi întâlnite porțiuni înguste și expuse, pietre, rampe, urcușuri și coborâșuri abrupte. În general, traseele de acest tip nu sunt recomandate pentru cicliști neantrenați.
Traseul va fi marcat cu semne specifice și bandă semnalizatoare pentru direcționare. Devierea de la trasee (chiar și neintenționată) va atrage după sine descalificarea automată. Din motive economice și tehnice marcarea traseelor nu se poate face la modul “culoar de bandă”.
În cazul în care un concurent deviază de la traseu în mod accidental și străpunge banda semnalizatoare, acesta are obligația de a reintra în cursă imediat și a repoziționa banda ruptă la poziția inițială. Concurenții care nu vor respecta aceasta regulă vor fi descalificați.
În cazul în care concurentul deviază de la traseu în mod intenționat, cu scopul de a scurta traseul, acesta este descalificat și i se va retrage dreptul de a mai participa la următoarele ediții ale concursului.
Concurenții nu au voie să facă modificări ale traseului înainte sau în timpul evenimentului. Organizatorii își rezervă dreptul de a face modificări neanunțate în prealabil în cazul unor situații de urgență, ca de exemplu: condiții meteo nefavorabile sau pentru a garanta siguranța concurenților în timpul cursei.
Organizatorii vor asigura prezența unui deschizător care să se asigure că traseul și concurenții sunt în siguranță.
Hărțile cu traseele și zonele de concurs vor fi făcute publice cu maxim o săptămână înainte de concurs.

INFORMAREA
Informarea se va face în principal în mediul on-line: pe evenimentul dedicat de pe platforna facebook.com și site-ul thebikepoint.ro si pe site-ul evenimentului.
Cu 30 de minute înaintea plecării în cursa a primului concurent, organizatorii pot realiza o scurtă sesiune de informare.

AJUTOR ȘI ASISTENȚĂ
În caz de accident, concurenții au responsabilitatea de a-i ajuta pe cei răniți sau aflați într-o situație de urgență. Dacă este posibil, aceștia trebuie să informeze imediat primul punct medical sau organizatorii.
Organizatorii își rezervă dreptul de a penaliza sau descalifica concurenții care nu respectă această regulă.
Concurenții care se retrag din cursă trebuie să informeze comisarii de traseu, sunand la numarul de contact indicat pe numarul de concurs, fie anuntand la race office.
Concurenții care se retrag din cursă sau au depășit limita maximă de timp admisă trebuie să ajungă la zona de start cât mai repede posibil și să urmeze instrucțiunile organizatorilor. În caz de urgență, pentru a facilita accesul organizatorilor, este posibilă suspendarea etapelor speciale. În acest caz, concurenții nu vor fi cronometrați. Totodată, este posibil ca traseul să fie deviat, situație în care concurenții vor fi îndrumați de către organizatori către următoarea probă specială.

CLASAMENTUL ȘI PREMIEREA
Clasamentul final va include suma timpilor realizați în fiecare probă specială de către participanții la fiecare categorie. În cazul în care participanții au primit penalizări de timp din cauza depășirii timpului maxim alocat pentru a parcurge probele de transfer, timpul de penalizare se va cumula cu suma timpilor realizați în probele speciale.
Timpul cel mai mic este declarat timpul câștigător.

Categorii concurs enduro
Se vor premia primele 3 locuri de la fiecare categorie, după cum urmează:

 • Masculin 19-29
 • Feminin 19-29
 • Masculin 30-39
 • Feminin 30-39
 • Masculin 39+
 • Feminin 39+
 • Masculin e-bike open
 • Feminim e-bike open

Categorii concurs EMTB

 • Masculin 19-29
 • Feminin 19-29
 • Masculin 30-39
 • Feminin 30-39
 • Masculin 39+
 • Feminin 39+

Daca va exista vreo categorie unde nu vor fi cel putin 5 participanti, acea categorie se va cumula cu cea imediat inaintea ei.

PENALIZĂRI
Nerespectarea traseului în probele speciale sau în probele de transfer, parcurgerea acestuia altfel decât cum a fost stabilit de organizator, atrage descalificarea.

Penalizări pentru întârzierile înregistrate pe probele de transfer:

 •  Întârziere la start Proba Specială
 • între 1 minut şi 5 minute – 30 secunde
 • între 5 minute şi 10 minute – 1 minut
 • între 10 și 15 minute – 2 minute
 • între 15 și 20 minute – 3 minute
 • între 20 și 30 minute – 4 minute
 • peste 30 minute – DESCALIFICAT

Organizatorii își rezervă dreptul de a modifica prezentul regulament.