In weekendul ce a marcat mijlocul lunii iulie am decis sa profitam de scurta pauza dintre ploi si sa luam „la pedala” cateva trasee faine din frumosii nostri munti. Astfel, sambata, 15 iulie, am plecat dis de dimineata catre Zarnesti, pentru a lua parte, alaturi de Cristian Silaghi, la recunoasterea traseului de la Zarnesti MTB Challenge.
Iar duminica am participat la concursul Lupii Dacilor de la Campulung, Organizat de Riders Club, despre care vom reveni cu un race review cat mai curand.
Ocazia a fost ideala pentru a testa si perechea de S-Karp Bike, primii pantofi de ciclism produsi in Romania, primiti de la prietenii de la S-Karp. Traseul promitea sa ii incerce la maxim, avand de toate: drumuri forestiere, portiuni de camp, sosele asfaltate, urcari grele de push bike si single trails tehnice.
Inainte de a incepe testul detaliat, trebuie sa specificam cateva lucruri esentiale. Precum am spus mai sus, S-Karp Bike este primul pantof romanesc dedicat ciclismului. Este produs in fabrica de la Brasov, alaturi de deja cunoscutele modele Omu, Feline, Trail Runner, samd, incaltari indragite de muntomani si care au dovedit, de ani de zile, ca nu trebuie sa dai bani multi pe calitate durabila, ce livreaza rezultate. Eu am o colectie extinsa de modele S-Karp, pentru ca indragesc brandul si nu m-a dezamagit in niciun aspect, atat in concursuri, cat si la plimbari casual si drumetii. Brandul este printre putinii (aprox 100) producatori la nivel mondial ce au primit licenta Vibram si pot pune aceste talpi de top pe incaltarile lor.
S-Karp Bike nu se dezminte si pastreaza linia descrisa de mine mai sus. Are un invelis superior impermeabil, format din cunoscuta combinatie deja folosita pe modelele de trail run. Este impermeabil, dar permite piciorului si sa respire. Eu m-am simtit foarte bine in ei, chiar daca sambata temperaturile se apropiau de 30 de grade, nu m-am suprainclazit in ei.
Talpa Vibram este destul de rigida, astfel ca permite o pedalare eficienta. Un mic neajuns este ca e cam plata, ceea ce nu e tocmai ideal daca ai urcari abrupte pe nisip si noroi alunecos, cum am avut noi pe tura. Insa, prin oras, pe sosea, sau atunci cand vrei sa lasi bicla si sa explorezi la picior unele zone, pantoful este ideal, Cand am lasat bicla sa culegem cateva visine si zmeura pe traseu, ma simteam ca in niste pantofi aproape normali. Poti merge in ei absolut normal, iar designul similar cu cele de trail run ii fac sa nu iasa in evidenta. Stim deja situatiile in care vrem sa mergem cu SPD-uri in picioare, dar nu facem decat sa pasim ca niste ratoi, sa sune de parca avem tocuri si sa alunecam pe gresie in baile publice. Talpa Vibram este aderenta in astfel de conditii. E drept, talpa fiind plata, am alunecat de cateva ori, insa acele portiuni nu erau ciclabile, unghiul fiind foarte greu. Pe portiuni mai usoare nu am avut probleme. Cauciucul Vibram este aderent.
Partea superioara are si ea un foarte mic neajuns, ce probabil va fi remediat in modelele ulterioare ale pantofului: faptul ca nu au un arici sau bareta, care sa inchida ferm pantoful si sa tina glezna mai fix. Astfel, pentru a te asigura ca ramai cu calcaiul fix, trebuie sa strangi de sireturi destul de tare. Dar, din nou, pantoful nu este gandit pentru performanta, ci mai degraba pentru versatilitate, pe turele din concediu si cele de explorat. Decupajul pentru placutele SPD este foarte adanc, astfel ca nu vei „pacanii” la fiecare pas, lovind placuta de asfalt.
Concluzii:
Overall, i-as da modelului nota 8. Da, este o nota mare, pentru ca intruneste cateva calitati care eu cred ca sunt esentiale:
Au talpa Vibram, longeviva si rezistenta.
Sunt impermeabili, au membrana de 3 sezoane, deci nu ai nevoie de overshoe de protectie daca iesi la ture iarna/toamna. Cred ca atunci ii voi folosi intensiv pe ture. Voi reveni cu o parere atunci cand vremea se va inrautati.
Pretul este de 420 lei (fara reducere), adica la cel putin jumatate din pretul pietei pentru o pereche de pantofi SPD cu talpa Vibram si impermeabili.
Neajunsurile:
Nu au bareta/arici care sa tina calcaiul fix.
Nu au placutele de care se prind SPD-urile, insa acelea vin la orice set de SPDuri Shimano pe care le cumperi.
Ar merge cateva crampoane bine pozitionate pe talpa, pentru o aderenta mai buna.
Per total, ii recomand cu caldura. Merita! Mai jos va las restul pozelor din tura.
Daca v-am convins, ii puteti gasi aici –
Daca v-a placut articolul, nu uitati ca ne ajutati foarte mult cu un Like & Share!