Partea 1: SUP pe delta Ropotamo

(Like & SUBSCRIBE la canalul de Youtube, mă ajută mult să vă pot prezenta mai departe aventurile mele.)

Sunt eu atras de frumusețea specifică a Marii Negre, dar mai ales de litoralul bulgăresc, recunosc. Este atât de diferit de al nostru, din prisma oamenilor, peisajului și a locurilor. Nordul este în sărăcie cruntă, însă sălbatic, cu locuri de campat încă ascunse, în păduri de pini de pe vremea lui Zhivkov, la granița dintre mare, plajă și zone mlăștinoase. Iar sudul rivalizează Mamaia în opulență. Însă, printre hoteluri gigantice și plaje private, găsești refugii de natură, perfect păstrate, protejate, unde bancuri de chefali înoată în meandrele estuarelor, unde râuri se varsă în mare prin stuf plin de glas de păsări. Și apă limpede cristal, cum nu am mai văzut eu în Marea Neagră.

La început de vară, probabil cel mai fain loc unde poți merge la Marea Neagră este Sozopol. Pe lângă orașul vechi, cu arhitectură specifică locului, plajele curate și marea foarte limpede, Sozopol este înconjurat de zone sălbatice, mini-delte, zone mlăștinoase, păduri virgine și plaje aproape neatinse. Iar puțin mai la sud, râul Ropotamo formează o mică deltă la vărsarea sa in mare.

Stuful din delta Ropotamo, tura pe SUP

Stuful din delta Ropotamo

Estuarul este flancat pe ambele părți de stuf, pe o parte fiind un areal de dune de nisip, pe cealaltă o peninsulă stâncoasă. Apa mării a invadat valea râului, astfel că delta este formată din apă sărată, iar peștii marini se plimbă nesthingheriți pe acolo. Am văzut bancuri întregi de bluefish. La ieșire, depunerile de sedimente le permit păsărilor din zonă să stea liniștite, departe de țărm. Sunt câteva bărci în zonă, dar ieșirea râului în mare este mărginită de plaje sălbatice, pe una dintre ele am poposit și noi să luăm prânzul pe SUPuri.

Iar la sosirea înapoi pe plajă, te așteaptă câteva terase cu bere rece și stavrid prăjit. În ziua în care am mers noi, plaja era încă goală, terasa izolată avea doar 4 oameni, barmanul era bronzat și zâmbăreț, iar în boxe o formație bulgărească încerca o variantă reușită de la Manu Chao – Clandestino.

Iesirea din delta Ropotamo, pe SUP

Langa bancul de sedimente pe care se odihneau pasarile

Plaja pustie de langa Ropotamo, pe SUP

Plaja pustie de langa Ropotamo

Dacă mai vrei alte idei de ieșiri cu SUPul, noi avem o serie întreagă dedicată exploratului pe stand up paddle.

Seria despre Sozopol va continua, cu ce poți descoperi în orașul vechi, unde să mănânci și ce mai poți explora în jur.

Ce echipament este necesar pentru o tură de SUP?

Aici am pregătit o listă completă cu echipamentul necesar pentru o ieșire pe SUP.