Like & SUBSCRIBE la canalul de Youtube

În ultimul weekend din februarie 2021 am revenit la Bâlea (fiind a două vizită după școala de munte a lui Adi Vălean), alături de prietenii de la Vertical Riding România, pentru ceea ce speram noi să fie 2 zile pline de vreme bună, multă zăpadă și linii faine.

Urcarea pe foci până la Bâlea Tunel

După o urcare vineri seară de la Cabană Capra, cu luna plină care ne-a oferit niște peisaje de excepție, așa cum rar mi -a fost dat să prind pe munte, am ajuns la cabana Bâlea Lac 2. A fost o senzație aparte să văd munții lucind noaptea sub lumina puternică a lunii. Pe timpul zilei fuseseră 7 grade, iar aproape toate pantele mai încărcate s-au scurs la vale, lăsând urme de avalanșe mici și mari peste tot. Însă, odată cu venirea nopții și scăderea temperaturii, pantele au înghețat la loc iar noi am putut urcă în siguranță pe traseul cabană Capra – refugiu salvamont 2000 – Bâlea Tunel. Zăpadă topită din timpul zilei a înghețat bocnă , iar munții păreau acoperiți de un luciu, sticlind că niște imense sculpturi de sticlă sub luna plină.

Vf Arpasul lucind sub clar de luna

Vf Arpasul lucind sub clar de luna

Urcarea pe foci spre refugiul salvamont 2000

Urcarea pe foci spre refugiul salvamont 2000

Cabana Capra la plecare

Cabana Capra la plecare

Traversarea tunelului Balea

Traversarea tunelului Balea

Traseul turei: Bâlea – Capra – Văiuga – valea Bâlei – Bâlea Cascadă

A două zi am avut parte de un start mai leneș, întâi pentru că eram obosiți după urcarea până la miezul nopții cu o seară înainte , dar și pentru că i-am așteptat pe colegii care veneau dinspre nord cu cabina . Am reușit să prindem urcarea pe șaua Capra cât încă mai era soare și vizibilitate, ba chiar am traversat creastă spre Vânătaoarea lui Buteanu iar de lângă vârf am făcut o coborâre superbă până la lacul Capra. Acela a fost momentul în care vremea s-a închis , iar noi a trebuit să urcăm înapoi în creastă pe vizibilitate de 3-4 metri, ghidați fiind de vocile colegilor de sus.

Ski alpinism pe creasta Fagarasilor de langa Vanatoarea lui Buteanu

Mergand pe muchie spre Vanatoarea lui Buteanu

Freeride si balaureala la Balea | thebikepoint.ro

Urcarea de la lacul Capra spre Vaioaga

Off topic – chiar dacă vântul a fost intens și temperatura scăzută, ne-am descurcat ok tocmai pentru că am avut echipamentul adecvat. Legat de acest subiect, am făcut chiar un ghid despre ce echipament trebuie sa avem la schi de tură, dar si ce kit de avalansă să folosim.

Odată regrupați, am coborât pe Văiuga, la mijlocul ei făcând un traverseu că să ajungem aproape de cabană Bâlea. Iar de acolo, eu, Bobo și cei doi Cosmini am decis să ne încercăm norocul prin firn și să ajungem la Bâlea Cascadă, că să urcăm înapoi cu cabina.

Restul îl vedeți în film. A ieșit o zi cu destulă diferența de nivel, mult ă urcare pe colțari , schi de toate felurile. O zi în care ne-am testat abilitățile și am mai învățat puțin din ce înseamnă viață pe munte. Enoy!

Haideți cu noi în turele noastre ghidate de freeride (pentru cei mai experimentați) sau inițiere în schi de tură.

Categories: Schi de tură