Like & SUBSCRIBE la canalul de Youtube
Iată lista mea de lucruri pe care încerc să le verific înainte de începutul sezonului de schi de tură.
#1: VERIFICAREA COMPONENȚEI RUCSACULUI
La început de sezon îmi fac un obicei să scot rucsacul meu de tură și să verific că tot echipamentul este în stare bună. De obicei, între ture, îmi las totul în rucsac pentru a fi sigur că nu uit ceva.
De 1 sezon eu mă dau cu un Thule Upslope 35L, de care sunt foarte mulțumit.
#2: VERIFICAREA LOPEȚII DE AVALANȘĂ
Verificați că lopata de avalanșă este în stare bună, însemnând că nu are fisuri, că mânerul glisează ok și că sistemul de prindere funcționează corect.
#3: VERIFICAREA SONDEI DE AVALANȘĂ
La fel ca și cu lopata, verificarea sondei este necesară, mai ales că aceasta se poate îndoi, sau cablurile ce o susțin se pot deteriora.
#4: FACEȚI CÂTEVA EXERCIȚII DE AVALANȘĂ
Poate cel mai important lucru pe care îl puteți face la începutul sezonului este să vă reîmprospătați ABC-u exercițiilor de avalanșă. În mod ideal, ar trebui să vă înscrieți la câte un curs specializat, precum cele oferite de Adrian Vălean (la care am fost și eu, povestea aici), în ficare iarnă, ca apoi să exersați și voi în grupul vostru de prieteni cu care vă dați.
Mai multe detalii despre ce face și cum funcționează un kit de avalanșă aveți în video-articolul dedicat.
#5: VERIFICAȚI STAREA TRANCIEVERULUI
Puneți baterii noi la început de sezon, verificați ca funcțiile merg bine (cautare, transmitere), că ecranul este în regulă și că alarma audio este și ea funcțională.
#6: VERIFICAȚI STAREA RUCSACULUI
Verificați că bretelele sunt în regulă, că prinderea lor de rucsac nu e deteriorată. Verificați cusăturile, fermoarele si toate baretele pe care se prind bețele, pioletul sau schiurile.
#7: VERIFICAȚI FUNCȚIONALITATEA SISTEMULUI DE AIRBAG
La cele electrice puteți să trageți de câteva ori de mâner, pentru a vă asigura de funcționarea acestuia.
#8: VERIFICAȚI DACĂ TREBUIE SCHIMBAT CARTUȘUL DE AIRBAG
Dacă aveți sistem pe bază de cartuș, atunci trebuie să vă intersați la producător când ar fi bine să schimbați un cartuș vechi, nefolosit.
#9: VERIFICAȚI INTEGRITATEA CĂȘTII
Verificați că nu aveți crăpături în cască, că baretele se închid corect și mai ales că sistemul de strângere funcționează bine.
#10: PREGĂTIȚI SCHIURILE PENTRU ÎNCEPUTUL DE SEZON
Înainte de sezon (dar și de câteva ori în timpul lui), schiurile trebuie reparate, canturile ascuțite și și tălpile ceruite. Canturile vă ajută să aveți aderență pe zăpadă, iar talpa ceruită vă va proteja lipiciul focilor.
Pentru service de schi/placă sau foci, vi-l recomand cu căldură pe Skittles.
#11: PREGĂTIȚI FOCILE PENTRU ÎNCEPUTUL DE SEZON
Verificați că focile nu sunt rupte, că lipiciul este încă bun și că prinderile de vârf/coadă nu s-au deteriorat. Dacă lipiciul nu este ok, aveți aici un mic ghid despre cum puteți să îl schimbați acasă.
Dacă sunteți în mare nevoie de ajutor sau materiale specifice, pe langă everything related to splitboard, vi-i recomand pe prietenii de la Splitshop.
De asemenea, și echipamentul cu care ne îmbrăcăm este împortant. O descriere completă a acestuia aveți în video-articolul dedicat, aici.
Pentru mai multe sfaturi despre siguranța iarna pe munte, vă invit în secțiunea dedicată de pe blog.
Haideți cu noi în turele noastre ghidate de freeride (pentru cei mai experimentați) sau inițiere în schi de tură.