Partea I:

Cu canoe prin bălțile de lângă Somova

La final de pandemie, în acea săptămâna minunată când autoritățile ne-au permis să putem ieși din localitate (cu adeverințe ), împreună cu Cristina, ne-am luat inima-n dinți și am zis să plecăm să ne spălăm ochii, creierele și sufletele de cele 2 luni petrecute aproape în întregime între 4 pereți.

Plecarea din Plaiul Foii și drumul spre Somova

Planul era simplu, să mergem în munți și să stăm 1 săptămâna în natură , la cort, uitați de lume și de stresul pandemiei. Încă nu știam ce era/nu era deschis , astfel că decizia a fost să mergem la Plaiu Foii, un loc pe care îl cunoșteam bine, știam că se poate campa , aveam apă , mașina plină de mâncare și echipament pentru toate nebuniile posibile .

Așa au trecut primele 2 zile, cu o tură mai tehnică Plaiu Foii – Spirlea – Umerii Craiului – Poiana Închisă – Creastă – Refugiul Grind – Zaplas – Plaiu Foii. Iar a două zi cu o tură de bike de relaxare până la cabana Curmătura și înapoi . Vremea, însă , ne forța să căutăm noi locuri de campat, pentru că ploile amenințau să stea în munți cam toată săptămâna .

Visam , de ceva vreme, la o primăvară în Măcin , un loc pe care l-am vizitat în alte 2 dați , la început de iunie, cu ocazia concursului Măcin Mountain Fun. Însă în luna mai știam că vremea ar fi ideală , florile ar fi omniprezente iar vegetația mult mai verde că în miez de vara . Singurul camping decent din zona , Turtle Camp , era deja cam plin, iar noi voiam să evităm aglomerația . Salvarea a venit de la prietenul nostru, Tzuri, care ne-a primit cu brațe deschise și ne-a oferit mansarda casei sale din Somova, preț de o săptămâna .

Deci, aveam un plan , aveam o destinație și un loc unde să dormim. Astfel, luni, după 1 tură scurtă de mtb, la prânz am plecat din Plaiul Foii spre Măcin . Am luat-o pe Valea Prahovei, iar apoi spre Brăila , unde am prins ultimul bac al zilei. Tot drumul a fost o experiență aparte, cu șosele goale, câteva filtre de poliție și un sentiment straniu plutind în aer. Lumea încă nu se obișnuise cu nou redobândită libertate.

Cu bacul la Braila

Am luat Bacul la Brăila

La Tzuri, în satul Somova, am ajuns târziu , pe la 11.30 noaptea. Însă , el și draga să soție , Magda, ne așteptau cu ceva de mâncare și un pahar de vorbă. Cu Tzuri m-am impreietenit prin proiectul Pedalam pentru viață prin care le-am oferit iubitorilor de ciclism o mică escapadă virtuală în perioada izolării la domiciliu. Nu știam exact unde vom sta , credeam chiar că ne vom pune cortul în livada din spatele curții . Însă , gazdele nu au vrut să audă , așa că ne-au pregătit mansarda casei , o camera dedicată aventurilor sportive ale familiei. Ce pot să zic , a fost ” instagram perfect”.

Mansarda lui Tzuri

Mansarda lui Tzuri

2 zile de explorat canalele și bălțile din jurul Somovei

Fiind încă zi de lucru, adică marți , Tzuri a zis că își va face timp către finalul săptămânii să ne scoată la o zi întreagă de MTB sau cățărat prin zonă . Însă , până atunci, ne-a pus la dispoziție barca (un canoe de fibră de sticlă ) și ne-a îndrumat pe unde putem intra cu ea în bălțile din zonă. Eu am descărcat harta zonei de pe google maps, că să o avem mereu la îndemână , am încărcat ceasul Garmin, că să înregistrăm traseul și să putem face track back, am urcat barca pe mașină și duși am fost. Ne-am făcut provizii de batoane, crema de plajă , apă și Autan, toate încăpând perfect în rucsacul meu Cube OX25+, un companion ce ne-a însoțit cam în toate zilele cât am stat in Măcin și delta .

Later edit (adus în 2021): La început de aprilie 2021 am facut o vizită de o săptămână în Mâcin, unde am lucrat remote, am alergat pe poteci și am descoperit ture noi de bicicletă. Iar într-una dintre zilele cu soare, am ieșit la o tură de SUP prin Delta Dunării, intrând pe canalele superbe ce pornesc din Balta Somova. Păsări au fost cam puține, pentru că era fix perioada de cuibărit. Însă am avut noroc să dăm nas în nas cu lebede, rațe, pescăruși, cormorari și chiar o gâscă sălbatică, căreia tocmai îi eclozau puii. Iar la mijlocul turei am facut un prânz “câmpenesc” pe baltă, cu plăcinta dobrogeană cu brânză și spanac (luată chiar din Greci) și niște bere rece.

 

Revenind la pozele din mai 2020:

Navigand cu Garmin pe baltile Deltei

Navigand cu Garmin pe baltile Deltei

Prima tură cu canoe

Prima zi am petrecut 5 ore în zona lacului Parches și canalele de la est de acesta . A fost mai mult de acomodare cu barcă , cu vremea și cu soarele. Veneam după 2 luni de stat în casă . Acea zona a fost mai săracă în fauna , cu doar câteva chire, multe broaște , dar nenumărați nuferi.

Chira in zbor

Chira in zbor – Poza Cristina Ion

Prince charming

Prince charming – Poza Cristina Ion

Selfie time pe canele din Somova

Selfie time

A doua tură

A două zi am decis să intrăm pe apă direct din Somova, în balta cu același nume. A fost o zi cu vânt considerabil mai puternic, așa că am făcut cam 1 oră de dat la vâsle până am reușit să traversăm întinderea de apă . De acolo, am parcurs toate canalele și bălțile mici la nord-est de balta Somova. A fost un adevărat spectacol ortnitologic.

Sus , sute de pelicani survolau, vreo 50 i-am descoperit pe un canal chiar în toiul mesei de dimneață . O barză ne-a oferit un spectacol pe cinste despre cum se prind broaște , iar un cormoran leneș nu s-a sinchisit să se ferească de noi în timp ce își usca aripile. A fost o tură de vis , cu țigănuși , rate cu gât roșu , chire, găinușe de baltă . Pozele făcute de Cristina Ion vorbesc de la sine .

Traseul gpx îl puteți găsi aici.

Barza la vanatoare pe balta Somova

Barza la vanatoare – – Poza Cristina Ion

Tiganusi si chire pe balta Somova

Tiganusi si chire – – Poza Cristina Ion

barza la vanatoare pe balta Somova

Barza la vanatoare – Poza Cristina Ion

Cormoran uscandu-si aripile

Cormoran uscandu-si aripile – Poza Cristina Ion

Pelicani pe balta Somova

Pelicani luandu-si zborul – Poza Cristina Ion

Pelicani pe canalul spre Tulcea

Pelicanii pe canalul spre Tulcea – Poza Cristina Ion

Sute de pelicani peste balta Somova

Sute de pelicani peste balta Somova – Poza Cristina Ion

Intrarea pe lac, din satul Somova

Intrarea pe lac, din satul Somova

Cormoran uscandu-si aripile

Cormoran uscandu-si aripile – Poza Cristina Ion

Cu canoe pe canalele de langa Somova

Cu canoe pe canalele de langa Somova

Tiganus in zbor - Poza Cristina Ion

Tiganus in zbor – Poza Cristina Ion

Luna mai este ideală pentru vizitat delta . Nu putem spune că ne-a fost cald pe baltă , vântul fiind încă mai răcoros , iar soarele mai iertător . Important este să aveți apă și mâncare la voi, dar și o modalitate de a nu va pierde prin canale – în cazul nostru, un Garmin Forerunner 235.

În curând revin și cu celelalte aventuri din săptămâna în Măcin: turele de bicicletă, cheile Dobrogei, drumețiile și locurile de campat, cetățile din zonă și cățărat în carierele din Tutuiatu.

Ne revedem în curând !

Ce echipament este necesar pentru o tură de SUP?

Aici am pregătit o listă completă cu echipamentul necesar pentru o ieșire pe SUP.